Markus Altenburger

Vinařství MARKUS ALTENBURGER
MARKUS ALTENBURGER, Rakousko, Burgenland
Markus se oddal Frankovce a umí jí opravdu parádně. Ovšem i jeho Neuburg je špičkový.

GRITSCHENBERG
vinohrad s převahou vápencového podloží

30
různých malých vinohradů

2017
bio certifikace

Leithaberg DAC
místní apelace

beton
betonová vajíčka na zrání vín

alma
jméno jedné z dcer
V ideální variantě se snažíme nedělat nic. Jak ve vinohradu, tak ve sklepě a nechat jednat přírodu.
Pro Markuse jsou zásadní dvě odrůdy. Frankovka a Neuburger. Na jedné straně mělké a výhřevné Neziderské jezero na straně druhé Leitha, nízké pohoří, které je zakončením Alp. Markus převzal vinařství před deseti lety, rodina Altenburgerů však obhospodařuje půdu v Joisu již od 16. století. Čistě víno vyrábí až od začátku 21. století. Bylo to nejdříve spíše "vínko" pro cyklisty. Markus však produkci radikálně obrátil. Břidlice a vápence - zásadní poloha Leithaberg - pikantní, minerální, pitelná vína vibrující energií s nízkým obsahem alkoholu a dlouhým potenciálem zrání.
jak jsme se seznámili
Markuse jsme potkali ve skvělém podniku Neusiedler po skončení festivalu Karakterre. Vojta se s ním dal do řeči a když zjistil, že se jeho dcera jmenuje Alma bylo hotovo. Vína jsme ochutnali až o pár dní později, ale přátelství s Markusem je od počátku stejně silné!

O vinařství MARKUS ALTENBURGER
Detaily o vinařství, vinici i víně.
Vína od vinařství MARKUS ALTENBURGER
Co nám zrovna chutná. Co rozléváme v našich restauracích.
Značky

Frankovka z Gritschenbergu. Elegantní, velká svěžest z křídové půdy, diskrétní použití...

Chardonnay s křídovým projevem, salinitou a elegancí. Fermentovalo a zrálo v betonu,...

Nekonvenční, ale elegantní bubliny dělané tradiční metodou. Intenzivní barva, tóny...

Neuburské s trochou (10%) Veltlínského zeleného macerované deset dní na slupkách a...

Frankovka lehčí než kdykoli předtím, jako procházka rájem, přesto se projevuje hloubkou...

Zábavné, šťavnaté a komplexní růžové bubliny dělané tradiční metodou. My bychom po nich...

Mix místních odrůd Veltlínského zeleného, Sauvignonu, Tramínu, Vlašáku, Neuburku a...

Muškát, Tramín, Vlašák, Sauvignon, Veltlín z vápencového podloží. Macerováno 10 dní na...

V chuti je znát zralá broskev, limetka a lehké máslové tóny s dlouhým minerálním...