Gamay divočejšího střihu ze Savojska, ideální pro milovníky nespoutaných, živých vín.
Detailní popis produktu
Víno Ton Rouge d'Elevage je vyráběno z ručně sklizených hroznů odrůdy Gamay. Vinifikace probíhá formou semi karbonické macerace trvající 1 až 3 týdny, přičemž fermentace probíhá spontánně a za přítomnosti původních, nativních kvasinek. Po této fázi následuje zrání vína v použitých barikových sudech po dobu přibližně 12 měsíců. Díky této péči vzniká víno s bohatou a komplexní chutí, které, má ale charakteru na rozdávání. Víno je láhvováno bez síry, filtrace a číření.
Pro tip: po otevření se může jevit trochu "přidušeně", ale to spraví vzduch, takže dekantujte do karafy nebo džbánu alespoň hodinu před podáváním a dopřejte si větší sklenice.
Poslechněte si o tomto víně více.
Detaily o vinařství, vinici i víně.
Kategorie: | Červená vína |
---|---|
Oblast: | Savoi |
Párování: | Burgery a BBQ, fermentovaný |
Příležitost: | Chci objevovat |
Vinařství: | Damien Bastien |
Země: | Francie |
Ročník: | 2021 |
Odrůda: | Gamay |
Obsah cukru: | suché |
Alkohol: | 11,5 % |
Objem: | 0,75 l |
Typ: | bio produkce |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Domaine Ca Boit Libre, vinařství Damiena Bastiena sídlí v Marignanu, pár kroků od Ženevského jezera. Jde o relativně mladé vinařství, první sklizeň proběhla v roce 2018. Před projektem Ca Boit Libre pracoval Damien jako zahradník a podstatnou část své kariéry strávil v Čadské republice studiem zemědělství a tamních ekosystémů. Když se vrátil do Ženevy, začal se zajímat o svět vína a začal pracovat jako asistent u uznávaného savojského vinaře Dominique Lucase. Během této doby také strávil několik let prací s neméně uznávanými Anne a Jean-Francois Ganevatovými v Jure a několikrát týdně podnikal dlouhou cestu ze Savojska do Jury, aby s nimi mohl pracoval. Obětavost a dlouhé hodiny vynaložené během této doby se rozhodně vyplatily. V roce 2019 Damien získal vinohrady od penzionovaného vinohradníka Jean-Marie Chappuise a zahájil svůj vlastní projekt. Filozofie Ca Boit Libre jsou hluboce inspirovány těmi, které praktikují Damienovi mentoři. Hlavní odůrdou je Chasselas, vína jsou neuvěřitelně expresivní a individuální, každé tráví různé množství času na kalech a lahvuje se bez čiření či síření. Vína ukazují nádhernou dualitu mezi kyselosti a slanosti. Ve vínech je přítomen vliv Damienových mentorů, jeho smysl pro detail a láska k zemi, ve které žije a pracuje.