Super lehké a minerální, zároveň plné šťavnatosti a kyseliny, hezky zakulacené a nabízející k dalšímu napití. Trochu nezbedné :)
Detailní popis produktu
Tohle víno tvoří 100% odrůda Chasselas (u nás známá jako Chrupka bílá). Hrozny pocházejí z jílovitých a vápencových vinohradů položených 400 - 500 m n. m. Víno zrálo čtyři měsíce na jemných kalech.
Poslechněte si o tomto víně více.
Detaily o vinařství, vinici i víně.
Kategorie: | Bílá vína |
---|---|
Oblast: | Savoie |
Párování: | Ryby a mořské plody, Kuře a lehké maso, Smažená |
Příležitost: | Chci objevovat |
Vinařství: | Damien Bastien |
Země: | Francie |
Ročník: | 2023 |
Odrůda: | Chasselas |
Obsah cukru: | suché |
Alkohol: | |
Objem: | 0,75 l |
Typ: | bio produkce |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Domaine Ca Boit Libre, vinařství Damiena Bastiena sídlí v Marignanu, pár kroků od Ženevského jezera. Jde o relativně mladé vinařství, první sklizeň proběhla v roce 2018. Před projektem Ca Boit Libre pracoval Damien jako zahradník a podstatnou část své kariéry strávil v Čadské republice studiem zemědělství a tamních ekosystémů. Když se vrátil do Ženevy, začal se zajímat o svět vína a začal pracovat jako asistent u uznávaného savojského vinaře Dominique Lucase. Během této doby také strávil několik let prací s neméně uznávanými Anne a Jean-Francois Ganevatovými v Jure a několikrát týdně podnikal dlouhou cestu ze Savojska do Jury, aby s nimi mohl pracoval. Obětavost a dlouhé hodiny vynaložené během této doby se rozhodně vyplatily. V roce 2019 Damien získal vinohrady od penzionovaného vinohradníka Jean-Marie Chappuise a zahájil svůj vlastní projekt. Filozofie Ca Boit Libre jsou hluboce inspirovány těmi, které praktikují Damienovi mentoři. Hlavní odůrdou je Chasselas, vína jsou neuvěřitelně expresivní a individuální, každé tráví různé množství času na kalech a lahvuje se bez čiření či síření. Vína ukazují nádhernou dualitu mezi kyselosti a slanosti. Ve vínech je přítomen vliv Damienových mentorů, jeho smysl pro detail a láska k zemi, ve které žije a pracuje.